Gå til innhold

Tatoveringspigmenter
De fleste tatovører kjenner til fargeforskriften. Norge har i dag en streng forskrift når det gjelder tatoveringsfarger, men fra neste år vil det komme et nytt regelverk som vil gjelde for hele Europa. Denne inneholder over 4000 stoffer som vil være forbudt fordi de regnes som helsefarlige. Ikke alle disse stoffene benyttes i tatoveringspigmenter i dag, men de er tatt med slik at de ikke vil bli benyttet i fremtiden. Det vil si at noen av fargene slik vi kjenner de i dag vil bli forbudt.

Det er oftest farger som er i start-kit eller de man kjøper på eBay eller lignende sider som er mest helsefarlige, da disse ikke kan vise til laboratorierapporter eller datablad så man kan ikke vite med sikkerhet hva fargene inneholder.  

Et regelverk er nødvendig slik at tatoveringsprosedyren blir tryggest mulig for kunden. Forskriften blir veldig omfattende, da det er bestemt at alt som er irriterende for hud, øyne, slimhinner og farger som ikke skal brukes til hårfarge, ikke skal i tatoveringspigmenter heller. Det vil for eksempel også si alkohol, som er i alle farger. Men her er det satt en mengdebegrensning som de fleste farger vil kunne holde seg innenfor.   

Det er gjort lite forskning på langtidseffekten av tatovering, men EU har bestemt at stoffer som regnes som farlige i for eksempel kosmetikk og hårfarge, ikke skal benyttes til tatovering.

Fordelen i fremtiden vil være at alle farger som selges i EU vil etter hvert være innenfor regelverket, så kjøper du fra Norge så har leverandør plikt til å følge kravene. Kjøper du utenfor EU må du selv sørge for at fargene du kjøper inn følger regelverket.
Det er ikke tatt noen avgjørelse for om forskriften som vi kjenner i dag, som Mattilsynet styrer, skal avvikles eller fortsette i en annen form.

Når det gjelder blå og grønn som får veldig mye oppmerksomhet om dagen, så er grønnfargen som blir forbudt allerede forbudt i Norge i dag så der finnes det en erstatningsfarge. Når det gjelder blåfargen må produsenter prøve å finne en erstatning innen 2023.
NTU er i stadig kontakt med Miljødirektoratet for å finne en god løsning for oss tatovører. Vi holder på å utarbeide en brosjyre som vil forklare den kommende fargereguleringen som vil bli lagt ut på våre nettsider når den er ferdig.

Du kan gjerne signere underskriftkampanjen «Save the pigments».
Norsk Tattoounion
Org.nr: 976879856
E-post: post(a)norsktattoounion.org
Tlf: 46299982
Postadresse: Norsk Tattoounion
c/o Kari Kjelskau. Edv Griegs alle 14, 0479 Oslo
Tilbake til innholdet