Gå til innhold
Farger
Nå er det nye regelverket for farger iverksatt, og det vil si at det er forbudt å bruke de gamle fargene vi har benyttet i mange år. Foreløpig er det kun svart og hvit som er kommet på markedet, men ingen andre farger. Produsentene sier at de kommer med farger i begynnelsen av 2022. Det vil si at tatovører i prinsippet bryter loven hvis de lager en fargetatovering. Men vi kan ikke legge ned hele bransjen!

Kunder kommer ikke til å slutte å tatovere seg med farger selv om man ikke får farger i de godkjente studioene. De kommer til å oppsøke amatører som sitter hjemme. Dette vil utgjøre en større risiko for kundene, da fargene som kjøpes av amatører som regel ikke har oversikt over innhold og datablad så man kan ikke vite hva de inneholder. I tillegg vil risikoen for infeksjon og blodsmitte øke. Så det nye regelverket vil utsette kunden for større risiko enn før, selv om hensikten er det motsatte.

Miljødirektoratet har sagt at de ikke vil komme på kontroll den første tiden etter at regelverket er iverksatt, så man kan bruke de gamle fargene inntil du får tak i nye. Men de oppfordrer ikke til å bryte loven. De må byttes ut så snart man kan få tak i nye. Så inntil videre er det tatovørene som sitter igjen med dårlige kort og må bryte loven for å holde kundene trygge og fortsatt kunne ha et levebrød. Her har myndighetene sviktet en hel bransje.

Bare for å presisere: Miljødirektoratet gir ikke dispensasjon og oppfordrer ikke til å bryte loven. Det de sier er: «Vårt tilsyn er risikobasert. Med mindre der er særskilte behov, i dette tilfelle ut ifra helsetilsyn, vil vi normalt ikke prioritere tilsyn i den helt første fasen av nytt regelverk.»
 

 

 

Norsk Tattoounion
Org.nr: 976879856
E-post: post(a)norsktattoounion.org
Tlf: 46299982
Postadresse: Norsk Tattoounion
c/o Kari Kjelskau. Edv Griegs alle 14, 0479 Oslo
Tilbake til innholdet