Sykdommer og tatovering - Norsk Tattoounion

Go to content

Main menu:SYKDOMMER OG REAKSJONER

Allergiske reaksjoner.
Allergisk kontakteksem kan utløses av en tatovering. Immunforsvaret vil da utvikle en allergisk reaksjon mot et av pigmentene som er i tatoveringen. Det kan komme få uker etter at man har tatt en tatovering, men også senere. Man får i denne tilstanden en rød kløende eksemreaksjon, vanligvis begrenset til det området man har tatoveringen. Dette kan bli et vedvarende problem da tatoveringer er permanente. Røde farger har flest rapporter om reaksjoner. Man bør ikke ta laser for å fjerne tatoveringen ved allergisk reakson.

Fotoallergiske reaksjoner
Hvis du er lenge i solen kan dette medføre en allergisk reaksjon i tatoveringen. Dette er ikke en permanent reaksjon og vil forsvinne hvis du holder deg unna solen.

Arrdannelser
Det kan oppstå arrdanneler, eller keloider, i en tatovering. Spesielt hvis tatovøren har gått for hardt. Mørkhudede personer er mer utsatt for keloider på overkroppen enn hvite.

Infeksjoner.
Man kan få flere typer infeksjoner på grunn av en tatovering. Vanligst er overfladiske streptokokk eller stafylokokk  infeksjoner. Den største faren er smitte av Hepatitt B. Dette er veldig smittsomt hvis utstyret ikke er sterilt og medfører kronisk betennelse i leveren. Andre smittsomme sykdommer er Hepatitt C, HIV, Syfilis, Tuberkulose.

Pasienter som har hudsykdommer som Lupus, Sarciodose, Psoriasis eller Lichen Planus kan få en forverring av sin hudlidelse

Tatovering er ikke risikofritt, men de aller fleste får ingen problemer.HJERTESYKDOMMER
Dersom du har en medfødt hjertefeil kan tatovering være farlig for deg. En del typer hjertefeil gir økt risiko for endokarditt. Endokarditt er en betennelse i hjertet som kan oppstå når bakterier som kommer inn i blodet, trenger inn i hjertet. Endokarditt er i verste fall dødelig.
Det finnes ingen klare råd når det gjelder tatovering, men legene anbefaler alle med medfødt hjertefeil å la det være. Hvis du bestemmer deg for å få en tatovering, snakk med legen først, og sørg for å ta antibiotika. Det er det viktig å velge et tatoveringsstudio som driver seriøst og er nøye med hygienen. Ikke skaff deg en tatovering som et fyllestunt i sydligere strøk. Du vet ikke hva slags regler, hvis det er noen, de forholder seg til når det gjelder hygiene.
Går du på blodfortynnende medisiner vil du blø mer, og dette kan gjøre at tatoveringen blir svakere. De seriøse studioene opplyser om dette på forhånd, og vil ikke tatovere deg når du bruker disse medisinene. Konsulter lege om du kan la være å ta disse medisinene et par dager før du skal tatovere deg.
- Spør legen din hvis du planlegger å skaffe deg en tatovering.
- Velg en tatovør som har strenge regler på hygiene.
- Opplys vedkommende om at du har hjertefeil og evt en økt fare for endokarditt.
- Hvis du har fått en tatovering nylig og opplever symptomer på endokarditt, som influensalignende symptomer, feber, hodepine, nattsvette, nedsatt matlyst, frysninger, kvalme og oppkast må du kontakte lege med en gang.
Hjertebarnet nr 2, 2011


DIABETES
Dersom man har god kontroll på sin diabetes, og man ellers er sunn og frisk, er risikoen med en tatovering den samme som for en person uten diabetes. Uten kontroll på blodsukkeret, kan piercing og tatovering forårsake infeksjoner, dårlig legning og arr. Unngå tatovering på steder man ofte stikker sprøyter, for å unngå å få blekket i blodbanen og øke helsemessig risiko. Fargene kan inneholde giftige stoffer. Man må heller ikke tatovere områder med dårlig blodsirkulasjon. Ben er en dårlig plass å tatovere, men da mest hvis blodsirkulasjonen i bena er dårlig, noe som er mer vanlig blant eldre. www.diabetes.no
 
Copyright 2018. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu