Infeksjoner - Norsk Tattoo Union

Go to content

Main menu:

Infeksjoner

For Kunder

Hvorfor kan det bli infeksjon i en tatovering?
Maskinen som blir brukt til å tatovere har en eller flere nåler som beveger seg opp og ned og legger små mengder av blekk inn under huden. Dette i seg selv kan føre til infeksjoner. Hvis blekket som benyttes er av dårlig kvalitet, kan det føre til infeksjoner. Hvis tatovøren ikke opprettholder hygienen og ikke bruker steriliserte nåler vil det være fare for infeksjoner. Infeksjoner kan også forekomme hvis du ikke er flink å steller tatoveringen. Gule stafylokokker er en bakterie som normalt forekommerpå huden og i slimhinner hos friske mennesker, og som oftest gir den ingen plager eller infeksjoner. Men gule stafylokokker kan også gi alvorlige infeksjoner og da oftest i huden. Stalylokokker spres fra person til person ved hudkontakt og indirekte via overfalter (benken i en badstu for  eksempel), men spres også i lufta ved at bakterien henger seg på hudflak vi mister millioner av hver dag. F.eks er deling av seng og sengetøy en vanlig spredningsvei. Det er veldig viktig at man følger instruksjonene for etterbehandling man får av tatovøren.
Symptomer ved infeksjoner
Hevelse: Etter at tatoveringen er ferdig vil det tatoverte området og området rundt tatoveringen hovne opp. Dette er midlertidig og vil forsvinne av seg selv. Men hvis hevelsen blir verre kan det være et symptom på betennelse. Ekstrem hevelse kan forekomme hvis personen er allergisk mot noen av pigmentene i fargen. Dette kan skje hvis du bruker en artist som ikke kjenner lover og regler. Norge har noen av de strengeste reglene i verden når det gjelder tatoveringsblekk. Men alle typer blekk finnes tilgjengelig å få kjøpt på nettet. Kun erfarne tatovører vet hvilke blekktyper som er godkjent.
Rødhet: Det er naturlig at huden blir rød når du blir tatovert og rett etter at du er ferdig. Men hvis rødheten ikke forsvinner i løpet 24 timer kan det tyde på en infeksjon. Det vil da være irritasjon sammen med rødheten.
"Kviser": Hvis du får kviser rundt og i tatoveringen kan det tyde på at du har fått en infeksjon. Men det kan også være at du har brukt for mye krem slik at huden ikke får puste. Ta kontakt med din tatovør.
Feber: Du skal ikke få feber etter å ha blitt tatovert. Høy feber tyder på spredning av infeksjon. Du bør derfor oppsøke lege.
Væske: Litt blod og lymfevæske som kommer fra tatoveringen er naturlig de første dagene. Men hvis væsken er gul eller grønn, eller hvis det kommer puss fra tatoveringen er dette en infeksjon. Mye blod kan også være en infeksjon. Dette kan føre til komplikasjoner hvis den ikke blir behandlet i tide.
Smerte: Prosedyren ved å tatovere seg er smertefull i seg selv. Hvis smerten ikke gir seg i løpet av ett par dager kan dette være et symptom på infeksjon.
Røde linjer: Hvis nålene ikke er sterilisert, kan blodforgiftning forekomme. Røde linjer fra tatoveringen kan være symptom på blodforgiftning. Linjene vil strekke seg fra tatoveringen og ut i huden. Tatoveringen vil også ha en infeksjon. Ikke ignorer disse symptomene! Ta kontakt med tatovør eller lege. Vanlig sårsalve vil ikke hjelpe mot blodforgiftning, lege må oppsøkes.
Dette er alle symptomer på infeksjon. De fleste infeksjoner oppstår fordi tilfredsstillende etterbehandling ikke blir fulgt. Det er både bedre og lettere å stelle tatoveringen enn å måtte stelle infeksjoner. Men skulle symptomene oppstå; ta kontakt med tatovøren for videre behandling. Ta dine forhåndregler ved å oppsøke en seriøs tatovør og stell tatoveringen din riktig.
BLODSMITTE
Det er i hovedsak hepatitt B, C, D og G, hiv-infeksjon, HTLV I og II, overførbare spongiforme encefalopatier og blødningsfeber som overføres via blodsmitte. Et stort antall andre smittestoffet kan også smitte gjennom blod. Dette gjelder for eksempel:
Virus: cytomegalovirus, EbsteinBarr virus, parvovirus.
Bakterier: syfilis og andre spirochetinfeksjoner, brucellose, salmonellose, yersinose. Streptokokker, Staphylokokker, Mykobakterier, MRSA
Protozoer: malaria, toxoplasmose, leishmaniasis, trypanosomiasis, babesiose.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu