Hygiene - Norsk Tattoo Union

Go to content

Main menu:

Hygiene

For tatovører
Det blir mer og mer vanlig at folk tatoverer seg. Men dette innebærer alltid en helserisiko, ettersom kroppens egen beskyttelse i form av hud blir punktert. Dermed kan sykdomsfremkallende mikroorganismer trenge inn og fremkalle lettere eller alvorlige infeksjoner. Dersom gode hygieniske prinsipper følges, er imidlertid risikoen for alvorlige infeksjoner svært liten. For å minimere helserisikoen er det nødvendig med gode hygienerutiner.  

Uønskede bivirkninger av tatoveringer kan være ulike infeksjoner, allergier, skader eller arrdannelser. Den mest alvorlige er blodsmitte. Eksempler på mikroorganismer som kan forårsake infeksjoner i forbindelse med tatovering og piercing, er bakterier som streptokokker og stafylokokker og blodbårne virus som hepatitt B og C, HIV og herpes simplex virus type 1 og 2.
God hygiene er den beste måten å minske risikoen. Ved å vaske og desinfisere hendene får man bort både synlig urenheter og mikroorganismer. Å rengjøre, desinfisere og sterilisere utstyret man skal benytte er også veldig viktig. Lokalene bør være utformet slik at de er enkle å rengjøre og desinfisere.  

Tatoveringsvirksomheten må være godkjent av kommunelegen. Det er innehaverens ansvar å sørge for at det foreligger en godkjenning av lokale før tatoveringsvirksomhet finner sted. Alle i bedriften må ha kunnskap om hvordan man beskytter seg selv og kundene mot blodsmitte.

Det blir stadig mer vanlig med tatoveringer og piercing. Dette er imidlertid inngrep som medfører en viss helserisiko. Ved all dekorering av kroppen der hud og slimhinner punkteres, brytes den naturlige beskyttelsen som huden og slimhinnene representerer. Eksempler på mikroorganismer som kan forårsake infeksjoner i forbindelse med tatovering og piercing, er bakterier som streptokokker og stafylokokker og blodbårne virus som hepatitt B og C, HIV og herpes simplex virus type 1 og 2.

Etter at kunden er ferdig i studioet ligger ansvaret for å fortsette å tenke på hygienen i kundens hender. En tatovering er et åpent sår. La ikke folk ta på nye tatoveringer. Ikke prøv klær i butikk uten at tatoveringen er dekket til det første døgnet. Tenk på at tatoveringen er et sår du ikke vil ha betennelse eller infeksjoner i.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu