Gå til innhold
Hvorfor bør du ikke tatovere deg hjemme hos noen?

  • Et lokale som det drives tatoveringsdrift fra skal være godkjent av lokale helsemyndigheter, og det skal ikke være annen aktivitet i de samme lokalene.

  • Hvis en person har kjøpt et start-kit vil kvaliteten på utstyret være av varierende kvalitet. Farger skal være i henhold til fargeforskriften. Det vil si at alle farger skal kontrolleres før det benyttes. Som tatovør er man siste ledd og derfor ansvarlig for hva man påfører kunden. Farger skal være sjekket om de inneholder for mye tungmetaller. Dette skal gjøres i et profesjonelt laboratorium og datablad for denne kontrollen skal kunne fremlegges. En som utfører tatovering skal alltid vite hva et datablad er og hvor man får tak i de.

  • Vi fant ved en sjekk av farger fra et startkit at merkingen av fargene inneholdt samme type fargestoff, CI 74160. Dette er ikke fysisk mulig da fargen det er opplyst på flasken som vist på bildet er blå, mens innholdet er andre farger. Det vil si at disse fargene ikke kan benyttes da man ikke vet hva innholdet i flaskene faktisk er. Ved tester gjort av forskere har man funnet i innhold bla bensin, billakk, parfyme, kvikksølv, nikkel, arsenikk, bly, tinn.

  • Nåler skal være sterilisert og ubrukte. Mange av nålene som man kjøper fra Kina kan si at de er steriliserte men kan ikke leverandøren tilby datablad for når de ble sterilisert så er det ikke sikkert de er det. Vil du bli tatovert at en nål som kanskje er blitt håndtert av noen som kanskje ikke har vasket hendene etter at de har vært på toalettet? Nålene skal være merket med godkjent CE merking.

  • Grip’en som tatovøren holder i skal også være sterilisert, her gjelder samme regler at leverandøren skal kunne skaffe dokumentasjon ved forespørsel. Er det engangsgrip, er det nettopp det, de skal ikke benyttes flere ganger. Er det metall-grip skal de desinfiseres og steriliseres med en vakuumautoklave mellom hver kunde. En vakuumautoklave kan koste rundt 40 000,-

  • Underlaget som blir benyttet under tatoveringsprosedyren skal være i vaskbart materiale. Det vil si at man ikke kan benytte stoler trukket i stoff eller at gulvet skal være teppebelagt. Det skal heller ikke være trebord da tre tiltrekker seg fuktighet og kan dermed tiltrekke seg smitte.

  • Støv kan inneholde smittestoffer, bla kan MRSA lever måneder i støv og kan gi infeksjoner. Tatovøren skal ha beskrevet alle sine rutiner vedrørende vasking og desinfeksjon i en internkontroll.

  • Det finnes en liste over hvilke midler som er godkjent til bruk hos Legemiddelverket. Denne skal følges hvis du utfører tatoveringer.

  • Det er viktig at den som utfører tatovering vet hva krysskontaminasjon er og hva man gjør for å unngå det. Vet man ikke rutinene ved dette så er faren for blodsmitte STOR!

  • Noen sier at det er like stor risiko å tatovere seg i et studio. Ja, det kan stemme at visse tatovører prøve å snike seg unna forskriftene for å spare penger eller ved at man ikke har kunnskap nok. Men i et studio har man mulighet til å kontollere og stenge driften hvis den ikke er tilfredsstillende. I et hjemmemiljø har man ingen mulighet til å kontrollere tatoveringsdriften.
Si ifra om hjemmetatovør
Her kan du anmelde en hjemmetatovør eller et studio anonymt. Vi tar saken videre med myndighetene i den kommunen som har ansvaret. Gi oss så mye informasjon som mulig, slik at vi kan få tak i personen eller studioet. Siden dette går anonymt vil du ikke få tilbakemelding på hvordan saken går videre. Ønsker du tilbakemelding må du opplyse oss om mail adressen din.
Norsk Tattoounion
Org.nr: 976879856
E-post: post(a)norsktattoounion.org
Tlf: 46299982
Postadresse: Norsk Tattoounion
c/o Kari Kjelskau. Edv Griegs alle 14, 0479 Oslo
Tilbake til innholdet