Farer ved tatovering - Norsk Tattoo Union

Go to content

Main menu:

Farer ved tatovering

For Kunder
Hentet frawww.lommelegen.no:
Dekorative tatoveringer introduserer pigment inn i lærhuden med en nål. Pigmentene består av biologisk inerte metalliske salter eller organiske fargestoffer. Tatoveringsapparatet består av en motor som driver en eller flere nåler opp og ned i svært stor hastighet. De aller fleste får ingen hudreaksjoner av en tatovering. Det er allikevel flere potensielle hudproblemer man kan få.

1. Allergiske reaksjoner: Allergisk kontakt eksem kan utløses av en tatovering. Immunforsvaret utvikler da en allergisk reaksjon mot et av pigmentene som er i tatoveringen. Det kan komme få uker etter man får tatoveringer, men også senere. Slike reaksjoner har vært rapportert så sent som 17 år etter at man fikk tatoveringen. Man får i denne tilstanden en rød kløende eksem reaksjon, vanligvis begrenset til det området man har tatoveringen. Dette kan selvfølgelig bli et vedvarende problem da tatoveringer som regel er permanente. Røde tatoveringer (kvikksølvsulfid) er vanligste årsak til allergiske reaksjoner.

2. Fotoallergiske reaksjoner (reaksjon på sollys i sammenheng med tatoveringen) er sjeldne, men forekommer. Det ses vanligvis i røde eller gule tatoveringer som inneholder kadmiumsulfid etter eksponering til sollys.

3. Det er rapportert tilfeller av arrdannelse etter tatoveringer. Mest fryktet er fortykkede arr som kan bli ganske store (hypertrofiske arr/ keloider).

4. Infeksjoner: Man kan få flere typer infeksjoner på grunn av en tatovering. Vanligst er kanskje overfladiske stafylokokk eller streptokokk infeksjoner som behandles helt greit med antibiotika. Den største faren ved å få en tatovering er trolig infeksjon med et virus som kalles Hepatitt B. Dette viruset er veldig smittsomt hvis utstyret som brukes ikke er sterilt, og fører til kronisk betennelse i leveren. Det er også rapportert tilfeller av HIV, hepatitt C, syfilis og tuberkulose. Det er liten risiko for de to sistnevnte tilstandene i dag, og svært få rapporter av HIV. Disse infeksjonene er bakgrunnen for at man ikke kan gi blod 1 år etter at man har fått en tatovering i Storbritannia.

Pasienter som har hudsykdommer som lupus, sarcoidose, psoriasis eller lichen planus kan få en lokal forverring av sin hudlidelse.

Tatoveringer er ikke risikofritt, men det foreligger svært få studier over hyppigheten av medisinske komplikasjoner. Jeg kan således ikke gi deg eksakte tall. De aller fleste får ingen problemer. Hudreaksjoner kan forekomme, men alvorlige og langvarige problemer er sjeldne. Størst risiko er trolig Hepatitt B. I en amerikansk studie fikk 3 av 766 personer som fikk en tatovering hepatitt B infeksjon. Faren for dette er liten dersom tatoveringen skjer på en hygienisk tilfredsstillende måte. De fleste profesjonelle institutter i Norge driver seriøst og bruker sterilt utstyr. Du bør sjekke dette ut grundig før du evt. får din tatovering. Du bør også unngå å ta tatoveringer i utlandet hvor hygieniske prinsipper ikke følges. Tatoveringer er i utgangspunktet ikke farlig for et foster. Den eneste potensielle risikoen er jo hvis man skulle få en infeksjon med hepatitt B/C eller HIV, som kan være skadelige for et foster. Parfymerte produkter vil ikke påvirke din evt. tatovering.

Det er viktig å huske at tatoveringer er permanente. De er lett å lage, vanskelig å fjerne. Nesten halvparten av alle som får en tatovering ønsker senere i livet å få den fjernet. Det offentlige har svært begrenset tilbud for slik behandling, slik at man da må oppsøke privat behandling som er kostbart. Skulle man være uheldig å få en allergisk reaksjon på tatoveringen som er vedvarende er beste behandl';ing med en laser. Hvilken laser som brukes avhenger av fargen på tatoveringen (Q-switched ruby, alexandrite, Nd:YAG lasere). Flere behandlinger er nødvendig. Profesjonelle tatoveringer er vanskeligere å fjerne enn tatoveringer laget av amatører. Små tatoveringer kan fjernes kirurgisk eller ved bruk av CO2-laser.

Kjetil Guldbakke
www.dermatologi.no

http://www.emedicine.com/derm/topic512.htm
http://dermnetnz.org/reactions/tattoo-reaction.html
http://www.lommelegen.no/php/sl/artikkel.php?visart=9244
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu