Gå til innhold

Lyst til å bli tatovør?
Å være tatovør er et fantastisk yrke, men det er også hard jobbing og en lang lærevei for å bli god til å tatovere.
 
Det er ingen kurs du kan ta som bare varer noen måneder, for å bli ferdig utlært som tatovør. Det er mye man må lære og både innen hygiene og det å tatovere. Vi som forening tar avstand fra alle kurs og skoler som lover at du blir tatovør på kort tid. Det finnes heller ingen offentlig godkjente skoler/kurs for tatovering. Det beste måten er å få en læreplass hos en erfaren tatovør.

Ikke kjøp start-kit og lær deg selv. Farger og utstyr som følger med i et start-kit er som regel ikke av god kvalitet og kan være skadelig, samt at du risikerer å skade noen for livet hvis du ikke vet hva du gjør. Start-kit’et sier som regel ingenting om hygiene, som er det viktigste vi jobber med. Gjør du en tabbe kan du ødelegge for en hel bransje. Vi sier ikke at det er umulig, men det kan være veldig vanskelig å gjøre det på egenhånd.

Når du skal prøve å få en læreplass bør du lage en portfolio med tegninger du har laget. Ikke kopier motiv fra andre tatovører eller kunstnere, la deg gjerne inspirere, men ikke kopier. Hold deg til din egen stil og ikke prøv å gjør alt. Ta med deg portfolioen og gå rundt til de studioene du kunne tenke deg å gå i lære hos og presenter deg selv. Du får større sjanse hvis du møter opp personlig enn hvis du sender en mail, ettersom de fleste studioer får veldig mange mailer å besvare i løpet av en dag. Hvis studioet liker det de ser og tenker at du har potensiale og har plass til en lærling vil du få et tilbud om en læreplass.
 
Når man får en læreplass, kan det være forskjellig fra studio til studio hvordan de legger opp læretiden din. Så sjekk med studioet hvordan de planlegger din læretid og få gjerne en skriftlig kontrakt.

Vanligvis, men det er ingen fastsatt regel, får man ikke betalt i den første perioden av læretiden, da dette blir å sammenligne som en skole. Etter en stund får man en prosentandel av det man tjener inn på å tatovere. Man pleier heller ikke å betale noe for å gå i lære. I gjennomsnitt varer læretiden 3 år, men dette kan variere da noen tar teknikkene veldig fort mens andre bruker lengre tid. I tillegg kommer det an på hvor mye tid læreplassen setter av til å lære deg opp. Opplæringen blir derfor veldig individuell.

I læretiden bør du det første året få lære om hygiene, sykdommer, krysskontaminasjon, forskrifter, rengjøring osv. Dette legger grunnlaget for det som er viktigst i vår bransje for at vi ikke skal spre smitte og utsette noen for fare. Etter hvert vil du få lære hvordan man tatoverer, fargehåndtering, vedlikehold av utstyr, hvordan tjene penger osv.

Tatovering er et omfattende yrke, det er mange temaer man skal innom og er derfor ikke noe man lærer i løpet av kort tid. Etter endt læretid må man som regel drive et eget firma og leie plass i et studio. Noen studioer har en avtale om at man etter endt læretid skal jobbe en stund i det studio du har gjennomført læretiden.

Å være tatovør er ikke et yrke som er lettjente penger og lite arbeid. Det er hardt arbeid, lange arbeidsdager og risiko for blodsmitte hver dag. Men samtidig er det verdens mest fantastiske yrke.

Er du klar for utfordringen, så lag en sterk portfolio og start jakten på en læreplass.


 

Starte studio i Norge
Hvis du planlegger å starte et tatoveringsstudio er det noen forskrifter du må sette deg inn i. Lokalene du drifter fra skal være godkjent av lokale helsemyndigheter. Du bør søke 3 måneder før du åpner, da mydighetene kan ha inntil 3 måneders behandlingstid. Brudd på forskrifter kan medføre bøter eller straff.

Norsk Tattoounion
Org.nr: 976879856
E-post: post(a)norsktattoounion.org
Tlf: 46299982
Postadresse: Norsk Tattoounion
c/o Kari Kjelskau. Edv Griegs alle 14, 0479 Oslo
Tilbake til innholdet