Gå til innhold
Allergi
I Norge har vi en forskrift for tatoveringsfarger som beskriver hvilke stoffer og hvilken mengde som kan finnes i tatoveringsfarger. Det er viktig at man velger en profesjonell tatovør som jobber i et lokale godkjent av lokale myndigheter og som har god oversikt over tatoveringsforskriftene når man skal ta en tatovering.

 
Tatoveringsfarger kan inneholde stoffer som man kan få en allergisk reaksjon av (metaller, fargestoffer og konserveringsmidler). Ettersom en tatovering sitter permanent i huden vil den allergiske reaksjonen bli kronisk på grunn av langsom nedbrytning av fargene. I hovedsak består tatoveringsfarger av vann, fargestoff, løsningsmiddel som feks glycerin og alkohol. Noen produsenter kan tilsette andre stoffer, men alt av innhold skal være merket på flasken.

 
En allergisk reaksjon merker du ved at tatoveringen hovner opp, blir rød og klør i det området av fargen du reagerer på. Man kan ofte forveksle infeksjon med allergi.

 
Man kan sjelden sikre seg mot en allergisk reaksjon som kan oppstå kort tid etter at man har fått tatoveringen, men også mange år senere. Man er som regel ikke allergisk mot et stoff første gang man blir utsatt for dette, men kroppen lager antistoffer og man kan derfor få en reaksjon andre gangen man tatoverer seg eller får fargestoffet mot kroppen på annen måte ved feks. ved hårfarge.

 
Noen studioer tilbyr patchtest der du kan ha fargen mot huden for å se om du får en reaksjon, men en slik patch test bør foregå under kontrollerte former og bli utført av en lege for sikkert resultat.

 
Har du kraftige allergier fra før bør du unngå å tatovere deg. Hvis du skulle få en allergisk reaksjon bør du ikke fjerne tatoveringen med laser da dette kan gjøre reaksjonen verre.

 
Hvis du er i solen eller kraftig varme kan du få en «fotoallergisk» reaksjon, der fargen reagerer. Tatoveringen vil da hovne opp og klø, men dette vil gå over i løpet av et par dager. Hold deg unna sol og varme hvis du skulle få en slik reaksjon.

 
Er du allergisk mot lateks bør du fortelle tatovøren dette før timen slik at det kan benyttes nitrilhansker isteden.
 

Har du spørsmål om allergier kan du kontakte Astma- og Allergiforbundet.

Norsk Tattoounion
Org.nr: 976879856
E-post: post(a)norsktattoounion.org
Tlf: 46299982
Postadresse: Norsk Tattoounion
c/o Kari Kjelskau. Edv Griegs alle 14, 0479 Oslo
Tilbake til innholdet