Å tatovere hjemme - Norsk Tattoo Union

Go to content

Main menu:

Å tatovere hjemme


HJEMMETATOVERING

I Norge har vi en forskrift som sier at det ikke er lov til å tatovere i lokaler som ikke er godkjent av kommunelegen. Denne forskriften gjelder uansett om du ikke tatoverer for penger eller bare tatoverer venner og familie. Blodsmitte kjenner ingen grenser om man ikke får penger for tatoveringene eller om man kjenner klienten godt. Ved å tatovere hjemme utsetter man også sin egen familie for blodsmitte. Brudd på denne forskriften kan medføre bøter eller fengselsstraff. Det hjelper heller ikke å be kunden skrive under på et ansvarsfraskrivelses skjema, hvis du bevisst utsetter kunden din for smitte.
Ved å vite hvilke hygieneregler som finnes kan du unngå å smitte noen med overførbare sykdommer som Hepatitt eller HIV. Utstyret blir IKKE sterilt ved koking. Sprit dreper ikke Hepatitt virus. Du MÅ ha kunnskap om bruk av autoclave og hvilke desinfeksjonsmidler for utstyr som er godkjent i Norge. Visse desinfeksjonsmidler gjelder kun for overflatebehandling. Arbeidsbenker, gulvflater, stoler og alle flater som er i nærheten må desinfiseres mellom hver kunde. Håndklær, kluter eller andre materialer av stoff er ikke godkjent som underlag ved tatovering, ved gjenbruk av disse kan du overføre smitte. Les smittevernloven for å finne ut hvilke sykdommer som smitter og hvor lenge de lever utenfor kroppen.
I Norge har vi også en forskrift for tatoveringsfarger. Man må vite hvilke stoffer hver enkelt farge inneholder. Visse farger inneholder kreftfremkallende stoffer, andre kan gi kraftige allergier. Ved å være oppdatert på denne forskriften er du sikker på at du ikke påfører kunden din skade nå eller senere i livet. Farger som følger med såkalte startkit er billige og ofte ikke godkjent for bruk i Norge. Senskader kan ofte være konsekvenser ved bruk av denne typen blekk. Reaksjoner kan komme mange år etter at du har tatovert personen.
Ta ansvar og vær sikker på at du ikke påfører andre skade! Tatovering er alvorlig og det finnes forskrifter som MÅ følges for at tatovering skal være trygt.
Dette er omgivelser som kan medføre stor smittefare for personen som får tatoveringen og for de som bor i omgivelsene:
I tillegg til hygiene er det viktig å vite hvordan man tatoverer. Eneste riktige måte å lære dette på er å gå i lære hos en annen tatovør. Feilaktig tatovering kan medføre til følgende skader/reaksjoner :


Når man vil lære seg å tatovere er det viktig å være kritisk til eget arbeid. Er du ikke sikker på at tegneferdighetene dine er gode nok, bør du ikke starte å tatovere. Dette kan skade en person psykisk for resten av livet. Tegn mye og be om kritikk fra andre enn familie og venner, de vil alltid støtte deg uansett. Få en tatovør til å kritisere tegningene dine, og får du til svar at det ikke er bra nok så sats på et annet yrke enn tatovør. Dette yrket krever tegneferdigheter. Her er noen eksempler på gode og ikke så gode tegne-egenskaper:
For deg som tatoverer hjemme: Tenk deg om før du velger å tatovere noen. Du kan risikere å skade noen for resten av livet! Tatovering er ingen lek!
Vil du melde fra om noen som driver ulovlig hjemme, kan du sende oss en mail:post@norsktattoounion.org   Alle henvendelser blir behandlet anonymt og tatt videre til kommunelegen via foreningen.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu