Å bli tatovør - Norsk Tattoo Union

Go to content

Main menu:

Å bli tatovør


Å TATOVERE HJEMME
Det er ikke lov å tatovere hjemme. Brudd på denne forskriftene kan straffes med bøter eller fengselsstraff. Uansett om du ikke tar penger for det eller bare tatoverer venner og familie er dette ikke lov. Blodsmitte kjenner ingen grenser og bryr seg ikke om man tar betalt eller ikke, eller om du kjenner eller er i familie med tatovøren. Blod kan smitte uansett. Tatoverer du hjemme risikerer du også å utsette familien din for smittefare. Tatovering skal kun utføres i lokaler som er godkjent av kommunelegen eller annen instans som rapporterer til kommunelege.

Å BLI TATOVØR
Å være tatovør er et fantastisk yrke. Og det har blitt veldig populært etter TV-serier som Miami Ink, La Ink og London Ink. I disse TV-seriene ser det veldig enkelt ut å tatovere, men virkeligheten er en annen. Det å klare og lage en fin tatovering tar lang tid å lære, hvor lang tid kommer an på den enkelte.  
Tatoveringsyrke er ingen formell utdanning i Norge, og det er derfor ikke mulighet til å ta for eksempel fagbrev som tatovør eller tegne lærlingekontrakt som i andre yrkesfag. Allikevel er begrepet "lærling" vanlig brukt som betegnelse på personer som er under opplæring i et tatoveringsstudio.
For å bli lærling må du regne med hard konkurranse. Det er mange som vil bli tatovør nå, og den som har størst talent blir selvsagt valgt først. Lag deg en portefolio med tegninger som du kan ta med deg til de forskjellige studioene, og presenter deg personlig, ikke pr mail eller sms. En søknad og CV er ikke nødvendig, men lag gjerne et ark med en tegning, ditt navn og telefonnummer slik at studioet kan huske deg. Selv om studioet kanskje ikke trenger en lærling nå, kan det hende de trenger en om tre måneder igjen.
Ting du ikke burde gjøre er å kjøpe deg et start-kit på nettet og sette i gang hjemme, hverken på deg selv eller venner. For det første bryter du loven og ingen tatovør vil starte læreperioden med å fjerne uvaner som du har lært deg hjemme. For det andre er blekket i start-kits ikke godkjent for bruk i Norge. Tatovører tar yrket sitt veldig seriøst, så ikke kom inn og tro at kan alt fordi du har sett på TV. Ha respekt for yrket! Vi jobber med blod, og blodsmitte som HIV, Hepatitt o.l. er en problemstilling vi jobber med hver dag. Så det er ikke noe "Rock'n Roll" yrke der du kan bli kjendis. Det er hardt arbeid!
Som lærling må man regne med en viss tid i studioet uten å få røre en tatoveringsmaskin. Du lærer å tilpasse tegninger til tatoveringer, hygiene, desinfeksjon, kundebehandling o.l. Hvor lang tid du bruker før du får gå videre kommer an på hvor flink du er, hvor mye tålmodighet du har og så kommer det selvsagt an på studioet du går i lære hos. Du får lære å tatovere når tatovøren mener du er klar for det.
I læreperioden har du ikke krav på lønn. Du må med andre ord sørge for personlig inntekt på andre måter, for eksempel gjennom ekstra jobb eller banklån. Opplæring som tatovør er ikke godkjent av Statens Lånekasse for utdanning. Hvis du har krav på arbeid- og avklaringspenger fra NAV, kan du prøve å få godkjent opplæringen som en del av aktivitetsplanen.  
Etterhvert vil du få lov til å begynne å tatovere, men selve prosessen er lang. Det er mange ting å lære og mange motiver man må igjennom for å bli en flink tatovør. De fleste går i lære i flere år.
Hvis du derimot kommer deg inn på et studio som lærling har du fått en fantastisk mulighet. Ikke kast den bort ved å bli helt konge fordi du har fått en lærlingeplass. Det er et yrke som ikke krever mye av formell utdannelse og yrkeserfaring, men til gjengjeld kreves det at du har mye ydmykhet og respekt.
Norsk Tattoo Union tar avstand fra kurs/skoler der man kan får lære seg å tatovere. Et kurs som varer noen måneder er ikke lang nok tid for å lære å tatovere. Det finnes ingen offentlig godkjent skole/kurs for tatovering. Riktig måte er å få en læreplass hos en tatovør.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu