Allergi

 

Noen kan få allergiske reaksjoner av tatoveringspigmenter, særlig røde fargestoffer. Vevsskader og betennelsesreaksjoner på fargestoffer eller metaller i huden kan også forekomme. Allergisk kontakt eksem kan utløses av en tatovering. Med kontaktallergi menes at et stoff i tatoveringsfargen fører til en forsvarsreaksjon i huden som kan gi et kløende, rødt utslett (eksem, dermatitt). Det kommer celler fra blodet til huden som forsøker å uskadeliggjøre stoffet, og blodtilstrømningen øker. Dermed oppstår rødhet, kløe og varme i huden. Det som kjennetegner en allergisk reaksjon er at kun ørsmå mengder av en farge kan utløse en kraftig hudreaksjon, og denne «beredskapen» kan vare hele livet.  Immunforsvaret utvikler da en allergisk reaksjon mot et av pigmentene som er i tatoveringen. Dette kan komme få uker etter man får tatoveringen, men også senere. Reaksjoner har vært rapportert så sent som 17 år etter at man fikk tatoveringen. Dette kan selvfølgelig bli et vedvarende problem da tatoveringer som regel er permanente.  

Fotoallergiske reaksjoner (reaksjon på sollys i sammenheng med tatoveringen) er sjeldne, men forekommer. Tatovering kan heve seg og få ”nupper” i fargen etter eksponering til sollys. Dette forsvinner som regel når du ikke er i sola.  

Har du mange og kraftige allergier anbefaler vi deg å være forsiktig med å ta en tatovering og evt. velge å gjøre det i samråd med lege. Vi kan være behjelpelig med en test, men en allergi i tatoveringen kan oppstå hvis man utsettes for fargestoffer ved en senere anledning. F. eks kan hårfarge utløse allergi i tatoveringen.